Spiller du for mye remis

Den tidligere manageren til Magnus Carlsen, Espen Agdestein, ser store likhetstrekk mellom det å lykkes i sjakk og venture. På Venturekonferansen 19. januar på Britannia Hotel forteller han hva han tar med seg fra sjakksporten når han investerer i venture. 

– Det er viktig å være offensiv i hodet og ta litt sjanser for å vinne. Det så vi senest i mesterskapet i romjula. Offensive Magnus Carlsen ble verdensmester, mens den største utfordreren ble henvist til 4. plass fordi han spilte for mange remis. Slik er det med ventureselskaper også. Det er vinnerselskaper vi investorer ser etter, og da må gründerne ta litt sjanser, sier Espen Agdestein. 

Agdesten er i dag partner i venturefondet Idekapital. Selskapet har omtrent 1,5 milliarder kroner under forvaltning og profilerte selskaper som Ardoq og Wheel.me i porteføljen.  

Agdesten er også en av gründerne bak Play Magnus Group som nylig ble solgt til amerikanske Chess.com. Han trekker stadig paralleller til sjakksporten i sitt nye virke som ventureinvestor. 

– Før hvert verdensmesterskap var det store team som gjerne jobbet et halvt år i forveien med forberedelsene til Magnus. Vi brukte mye tid på å sette sammen riktig kompetanse og ferdigheter. Også her ser vi en parallell til venturebransjen. Det er de beste teamene som lykkes, og vi i Idekapital bruker våre ressurser på å sette sammen, støtte og videreutvikle ledelsen i våre porteføljeselskaper, sier Agdestein. 

Samtidig understreker Agdestein viktigheten av at sjakkspilleren eller gründeren selv går «all in» i prosjektet. 

– Før Magnus sitt første VM i Chennai i 2013, valgte han bort hele støtteapparatet og samarbeidet kun med en sparringspartnerter, Jon Ludvig Hammer. Dermed måtte han gjøre mesteparten av jobben selv. Det var ekstremt krevende, og det holdt på å gå galt, men han lærte utrolig mye av prosessen. Slik er det med gründeren også. De må gå «all in», og gjerne har flere roller i selskapet i starten for å lykkes, sier Agdestein. 

Venturekonferansen går av stabelen 19. januar 2023 på ærverdige Britannia Hotel i Trondheim. Konferansen starter med lunsj og avsluttes med middag og underholdning, ispedd en solid porsjon faglig påfyll.  

Også i år inviterer NVCA og Arntzen de Besche bransjens kvinner til nettverkstreff i advokatfirmaets lokaler som oppvarmning til Venturekonferansen.

Nytt av året er dessuten et eget frokostmøte om status og utsikter i det nordiske VC/PE-markedet i regi av analyseselskapet Impello – før nettverkstreffet for kvinner og selve konferansen. 

Investinor er arrangør av konferansen sammen med Norwegian Venture Capital & Private Equity Association (NVCA), sponsorene Arntzen de Besche,  Carnegie Investment Bank  og Karabin Impello samt partneren NTNU School of Entrepreneurship. 

Bildekreditering:
Sjakk: Mesh/Unsplash
Espen Agdesten: Ahmed Umar/CC BY-SA 4.0